Ενημέρωση

 1. 10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ
  Ένας ισορροπημένος σκύλος μπορεί να μάθει στο παιδί σας πολλά περισσότερα από το πώς απλώς να φροντίζει το κατοικίδιό του. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια συμβάλλουν στη σωματική, κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με κατοικίδια θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, αναπτύσσουν καλύτερα τις κοινωνικές τους δυνατότητες και ακόμα ότι κάνουν περισσότερους φίλους! Ποιος δε θα το ήθελε αυτό για το παιδί του;
  Να μερικά πράγματα που ο σκύλος σας μπορεί να μάθει στο παιδί σας:
  Αγάπη και Πίστη
  Λίγα είδη στον πλανήτη εκδηλώνουν την αφοσίωση που δείχνουν οι σκύλοι. Όταν το παιδί σας το καλωσορίζει καθημερινά μια χαρούμενη φάτσα και μια ουρά που κουνιέται με ενθουσιασμό, το βοηθάει να αναπτύξει την αυτό-εκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του.
  Άσκηση
  Τα σκυλιά δίνουν στο παιδί σας πάρα πολλές ευκαιρίες για άσκηση –είτε αυτή είναι η βόλτα, είτε παιχνίδια στον κήπο. Είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα για τη σημασία της άσκησης. Τα σκυλιά πρέπει να ασκούνται τακτικά για να διατηρούνται σε πνευματική και συναισθηματική ισορροπία –και το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους.
  Η σημασία της οικογένειας
  Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης και έρευνες δείχνουν πως «ξυπνάνε» το ίδιο ένστικτο και στους ανθρώπους. Οι οικογένειες φαίνεται να περνάνε περισσότερο χρόνο μαζί όταν αποκτούν κατοικίδιο. Χρησιμοποιήστε το σκύλο σας σαν ευκαιρία για να επικοινωνήσετε με τους δικούς σας. Πηγαίνετε όλοι μαζί για βόλτες, παιχνίδι, ακόμα και για καλλωπισμό.
  Διάβασμα
  Το παιδάκι σας χρειάζεται να κάνει εξάσκηση στην ανάγνωση αλλά εσείς πρέπει να μαγειρέψετε για την οικογένειά σας; Κανένα πρόβλημα! Αφήστε το σκύλο σας να σας αντικαταστήσει. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι ενδεχομένως να κάνει καλύτερη δουλειά από εσάς, ιδιαιτέρως αν το παιδάκι σας δυσκολεύεται. Γιατί; Τα παιδιά αισθάνονται πιο χαλαρά με ένα σκύλο, πιθανότατα επειδή ο σκύλος δεν τα κριτικάρει.
  Υπομονή και Συμπόνοια
  Ένας σκύλος δεν μπορεί να κάνει όλα αυτά τα πράγματα που μπορεί να καταφέρει ένας άνθρωπος και καθώς ο σκύλος σας θα μεγαλώνει και θα γερνάει, θα χρειάζεται περισσότερη προσοχή και φροντίδα. Η κατανόηση αυτών των διαφορών μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να γίνει πιο υπομονετικό και πιο συμπονετικό με όσους έχουν αναπηρίες, με τους ηλικιωμένους ή και με μικρότερα παιδιά.
  Επικοινωνία
  Μαθαίνοντας το παιδί σας να «διαβάζει» τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας μπορεί να το βοηθήσει να αντιλαμβάνεται και τη μη-λεκτική επικοινωνία των ανθρώπων. Μπορείτε να ενισχύσετε αυτή τη γνώση μαθαίνοντας στο παιδί σας τα πιο συνηθισμένα «σήματα» των σκύλων. Αυτό θα είναι γενικώς χρήσιμο και για όταν βρίσκεται κοντά σε ξένα σκυλιά.
  Κοινωνικοποίηση
  Μία έρευνα ρώτησε κάποια παιδιά τι συμβουλή θα έδιναν σε παιδάκια που δεν έκαναν εύκολα φίλους. Η απάντησή τους; Πάρτε κατοικίδιο! Τα σκυλιά ενισχύουν τις επικοινωνιακές δυνατότητες των παιδιών. Τα σκυλιά, τραβώντας το ενδιαφέρον, χρησιμεύουν και στο να «σπάει ο πάγος» κι έτσι ένα παιδί μπορεί να κάνει φίλους πιο εύκολα.
  Εμπιστοσύνη
  Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να σας ανοιχτεί, ίσως να αισθάνεται πιο άνετα να μιλήσει στο σκύλο του, ο οποίος μπορεί να του προσφέρει μια ασφαλή διέξοδο για τα μυστικά και τις κρυφές του σκέψεις. Η σχέση εμπιστοσύνης που χτίζει με το σκύλο του μπορεί να το βοηθήσει να μάθει τελικά να εμπιστεύεται και τους άλλους ανθρώπους.
  Υπευθυνότητα
  Όσο περισσότερο ασχολείται το παιδί σας με τη φροντίδα του κατοικιδίου σας, τόσο πιο υπεύθυνο γίνεται. Αφήστε το παιδί σας να παίρνει πρωτοβουλίες στην κάλυψη των βασικών αναγκών του σκύλου σας (με την επίβλεψή σας, φυσικά).
  Διασκέδαση
  Οι σκύλοι σίγουρα βοηθούν στην εκμάθηση της υπευθυνότητας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μας θυμίζουν να χαλαρώνουμε, να διασκεδάζουμε και να ζούμε την κάθε στιγμή! Λίγα πράγματα είναι πιο διασκεδαστικά (και φτιάχνουν τη διάθεση) από το κάνει κανείς τρέλες με το σκύλο του!!!
  Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα μαθήματα είναι πολύτιμα και για τους ενήλικες.
  Είναι πολύ εύκολο να χάσουμε τη σημασία των πραγμάτων στις μέρες μας. Ευχαριστήστε το σκύλο σας που διδάσκει αυτά τα σπουδαία μαθήματα ζωής στην «αγέλη» σας –και που σας επαναφέρει στο εδώ και τώρα.
  Πηγή http://www.cesarsway.com/dog-training/dog-socialization/10-Things-Your-Dog-Can-Teach-Your-Child
 2. ΚΟΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ
  Πληγή: Αν η πληγή είναι βρώμικη, ρίξτε άφθονο καθαρό νερό και τυλίξτε με καθαρό ύφασμα ή πετσέτα. Παραμείνετε ψύχραιμοι και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για καθοδήγηση.
  Αν υπάρχει αιμορραγία πρέπει να ασκήσετε πίεση με έναν επίδεσμο. Μεγάλη προσοχή γιατί το ζώο μπορεί να πονάει και να προσπαθήσει να δαγκώσει.
  Αυτοκινητιστικά Ατυχήματα: Το ζώο μπορεί να έχει υποστεί εσωτερική βλάβη και αυτό δεν φαίνεται εξωτερικά. Μην προσπαθήσετε να το σηκώσετε, απλά σύρετε προς ασφαλές μέρος και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας. Αν διακρίνετε κάποιο σπασμένο μέλος ή χτύπημα στο κεφάλι σύρετε απαλά πάνω σε μια πετσέτα ή κουβέρτα. Χρησιμοποιήστε το ως φορείο σε ασφαλές μέρος.
  Λιποθυμία: Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως καρδιακές παθήσεις, πρόβλημα στους πνεύμονες, νευρολογικές παθήσεις και παθήσεις των οστών. Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο σας.
  Κρίσεις (Επιληπτικές): Το ζώο έχει σπασμούς και μπορεί να χάσει την ισορροπία του. Αυτό κρατάει περίπου 5 λεπτά. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας αν δεν σταματήσει. Απομακρύνετε από τυχόν αντικείμενα ή σημεία που μπορούν να του προκαλέσουν παραπάνω ζημιά.
  Προσοχή στο κεφάλι του ζώου. Μην προσπαθήσετε να βάλετε κάτι στο στόμα του καθώς μπορεί να σας δαγκώσει ασυναίσθητα. Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει ησυχία και ο χώρος είναι σκοτεινός. Δεν υπάρχει λόγος να κρατάτε το ζώο ξαπλωμένο αν δεν υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει κάπου.
  Δηλητηρίαση : Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο σας αν αντιληφθείτε ότι το ζώο έφαγε κάτι που δεν έπρεπε.
  Εμετοί ή/και διάρροιες: Αν ο σκύλος σας έχει επαναλαμβανόμενους εμετούς ή διάρροιες, ειδικά κουτάβια, ηλικιωμένα και μικρόσωμα σκυλιά ή αν υπάρχει αίμα στον εμετό και στην διάρροια, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας. Αν το ζώο προσπαθεί να κάνει εμετό και δεν μπορεί ή βγάζει αφρούς και η κοιλιά του φαίνεται πρησμένη μπορεί να έχει υποστεί γαστρική διάταση και συστροφή (GDV: gastric dilatation and volvulus) οπότε πρέπει άμεσα να καλέσετε τον κτηνίατρό σας. Πρόκειται για περιπτώσεις απειλητικές για την ζωή του ζώου και πρέπει να δράσετε ΑΜΕΣΑ. ΔΥΣΚΟΛΙΑ Στην ούρηση : Αν αντιληφθείτε ότι έχει δυσκολία στην ούρηση, ή βγάζει αίμα τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο εσωτερικό εμπόδιο που είναι πολύ επικίνδυνο για την ζωή του. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.
  Δυσκολία στην αναπνοή : Αν προσέξετε δυσκολία στην αναπνοή και βήχα επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας. Μπορεί να έχει προκύψει από κάποιο ξένο σώμα στον λαιμό, αλλεργική αντίδραση, νευρολογική ή καρδιακή πάθηση. ΟΡΑΣΗ: Προβλήματα στην όαση δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά και μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση. Αν αντιληφθείτε κοκκίνισμα του ματιού, πρήξιμο, δάκρυσμα ή αν το ζώο πειράζει συνεχώς το μάτι του με το πόδι του, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο. Ακόμα κι αν είναι απλά κάποιο σκουπιδάκι καλό θα ήταν να ελεγχθεί.
  Τσιμπήματα/Αλλεργικές Αντιδράσεις: Είναι συχνές τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά μπορεί να προκύψουν και όλο τον χρόνο. Τα σημάδια είναι πρήξιμο στο σημείο και φαγούρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί το πρήξιμο να φράξει τις αναπνευστικές οδούς. Σε άλλες περιπτώσεις το ζώο μπορεί να πάθει ελαφρύ σοκ και να κάνει διάρροια. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.
  *** Έχετε πάντα μαζί σας στο αυτοκίνητο μια κουβέρτα, νερό και επιδέσμους ή γάζες.
 3. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
  Οι ανθρώπινες τροφές κάνουν κακό στην υγεία του σκύλου μας και απαγορεύονται.
  Πιο αναλυτικά:
  Όχι παγωμένο ή καυτό φαγητό (μπορεί να αρρωστήσει ή να δημιουργήσει στομαχικό πρόβλημα).
  Γάλα φρέσκο ή εβαπορέ για ανθρώπους: Η λακτόζη που περιέχεται μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και έντονα εντερικά προβλήματα. Στο εμπόριο κυκλοφορεί γάλα σε μορφή σκόνης ειδικό για κουτάβια.
  Κόκαλα κοτόπουλου, αρνιού γιατί μπορεί να πνιγεί, ενώ θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να τρυπήσουν τον λαιμό ή το πεπτικό σύστημα. Η περιτονίτιδα αλλά και ο θάνατος από κόκαλο είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένα στα σκυλιά.
  Πατάτες, ψωμί και άλλα αμυλούχα: Είναι άχρηστη τροφή που απλώς μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή δυσπεψία.
  Κρεμμύδια: Περιέχουν κάποια τοξική ουσία που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
  Χόρτα: Ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου και τον οδηγούν σε κολίτιδα. σκύλος επιλέγει από μόνος του να φάει χόρτα, μόνο όταν έχει πρόβλημα δυσπεψίας και το κάνει για να προκαλέσει εμετό.
  Σταφύλια: Προκαλούν προβλήματα στα νεφρά.
  Σοκολάτα: Περιέχει «θειοβρωμίνη», μια τοξική για τα σκυλιά ουσία που μπορεί να προκαλέσει εμετούς, διάρροιες, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
  Γλυκά γενικότερα: Ο σκύλος από μόνος του έχει αυξημένη ποσότητα γλυκόζης. Κινδυνεύει λοιπόν από ζάχαρο, διαβήτη, υπερκινητικότητα, αλλά και πέτρα στα δόντια.
  Αλμυρά: Παρότι είναι καλό να προσθέτουμε λίγο αλάτι στην μαγειρευτή τροφή του σκύλου, τα πολύ αλμυρά φαγητά υποχρεώνουν το σκυλί στην έντονη κατανάλωση νερού με αποτέλεσμα -ειδικά σε μεγαλόσωμες φυλές- διάφορα στομαχικά προβλήματα, με πιθανή μέχρι και την στροφή στομάχου.
  Πολύ λιπαρά: Η πέτσα του κοτόπουλου το μόνο που προσφέρει είναι «κακές» θερμίδες, ενώ συχνά προκαλεί διάρροια.
  Καφές: Η καφεΐνη πιθανόν να προκαλέσει καρδιακά ή στομαχικά προβλήματα.
  Αλκοόλ: Προκαλεί καρδιακά προβλήματα και προβλήματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
  ***Ο σκύλος χρειάζεται το προσωπικό του, ξεχωριστό φαγητό – δεν είναι σκουπιδοτενεκές! Το να ταΐζουμε το σκυλί μας με τα αποφάγια μας (είναι πολύ συνηθισμένη η νοοτροπία ότι «αυτό έχουμε, αυτό θα φάει») αποτελεί ότι χειρότερο μπορούμε να του κάνουμε. Εξίσου βέβαια λάθος είναι να ταΐζουμε τον σκύλο μας με ότι του αρέσει.
 4. ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
  Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα καταφύγια γεμίζουν με σκυλιά τα οποία χρειάζονται ένα ζεστό σπίτι. Πως όμως καταλήγουν τόσα πολλά εκεί; Για εμάς τους συνειδητούς ζωόφιλους είναι δύσκολο να καταλάβουμε το πως μπορεί κάποιος να παρατήσει τον τετράποδο σύντροφο του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν φταίνε τα ζώα. Τα περισσότερα θέματα συμπεριφοράς, για παράδειγμα, προκύπτουν από την ανάπτυξη του ζώου και την εξέλιξη της ζωής του από κουτάβι. Άλλα προκύπτουν μετά, αν δεν δώσουν οι ιδιοκτήτες την απαραίτητη προσοχή.
  Ας απαριθμήσουμε τους πιο συνηθισμένους λόγους που τα σκυλιά καταλήγουν σε καταφύγια:

  1. ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Πολλοί παίρνουν σκύλο χωρίς να αντιλαμβάνονται την εκπαίδευση που χρειάζεται. Τα σκυλιά δεν γεννιούνται εκπαιδευμένα. Χρειάζονται υπεύθυνους «αρχηγούς» που έχουν την θέληση να αφιερώσουν πολύ χρόνο ώστε να τους μάθουν κάποιες βασικές εντολές. Τα κουτάβια δεν έχουν ήδη μάθει να πηγαίνουν τουαλέτα έξω και χρειάζεται πολύ μεγάλη υπομονή μέχρι να μάθουν. Οι περισσότεροι δεν το λαμβάνουν αυτό υπόψη όταν φέρνουν τον σκύλο στο νέο του σπίτι, αγνοούν σημαντικά στοιχεία, και προκύπτουν προβλήματα συμπεριφοράς. Τα καταφύγια είναι γεμάτα με σκυλιά που είχαν μηδαμινή εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση και πολλά θέματα ανυπακοής. Όλα αυτά δεν θα υπήρχαν με την κατάλληλη και σωστή θετική εκπαίδευση.
  1. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ: Οι ιδιοκτήτες που χάνουν την δουλειά τους, παίρνουν διαζύγιο, αποκτούν μωρό ή έχουν προβλήματα υγείας συνήθως εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους και αυτά καταλήγουν σε καταφύγια ή στον δρόμο. Νιώθουν κατακλυσμένοι από το σκυλί όταν αποκτούν μωρό, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του όταν έχουν πρόβλημα υγείας, ή καταπιέζονται όταν οι απαιτήσεις της νέας δουλειάς είναι αυξημένες.
  1. ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ: Κάποιες φορές όταν οι άνθρωποι μετακομίζουν, δεν μπορούν να πάρουν μαζί και το τετράποδο μέλος της οικογένειας. Είναι πιθανόν να μην επιτρέπονται στο νέο σπίτι τα κατοικίδια ή ο νέος συγκάτοικος να είναι αλλεργικός ή πολύ απλά να μην τα θέλει. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να αφήσουν το ζώο τους στο δρόμο παρά να ξανασκεφτούν τις επιλογές τους.
  1. ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: Οι ζωές μας είναι πολυάσχολες και η απόκτηση ενός σκύλου απαιτεί χρόνο για την σωστή φροντίδα του. Ένας από τους λόγους, λοιπόν, που καταλήγει ο σκύλος σε καταφύγιο είναι η έλλειψη χρόνου και η σειρά προτεραιοτήτων που βάζει ο καθένας με τελευταίες τις ανάγκες του σκύλου. Συχνά, τα παιδιά που πιέζουν τους γονείς τους να πάρουν σκύλο και υπόσχονται πως θα το φροντίζουν αποκλειστικά εκείνα, τελικά τον βαριούνται και ασχολούνται με άλλα πράγματα, οπότε αφήνουν τον σκύλο στους ήδη πιεσμένους γονείς.
  1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Ανεξάρτητα από την κτηνιατρική φροντίδα, το φαγητό και τα παιχνίδια, τα σκυλιά μπορούν να γίνουν «ακριβά». Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται την ποσότητα των χρημάτων που χρειάζονται και δεν λαμβάνουν υπόψη τυχόν προβλήματα υγείας ή άλλες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Οπότε όταν φτάσει εκείνη η στιγμή, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το ζώο.
  1. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ: Τα ηλικιωμένα σκυλιά που έχουν παλιά χτυπήματα, σπασίματα ή άλλα προβλήματα όρασης, ακοής, κ.α. χρειάζονται παραπάνω χρήματα, φροντίδα και προσοχή. Κάποιοι απλά αποφασίζουν να ξεφορτωθούν το ηλικιωμένο ζώο και το καταδικάζουν στα τελευταία του χρόνια να ζει μόνο του και να υποφέρει.
  1. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: Τα ζώα και ειδικά τα κουτάβια είναι χαριτωμένα και μπορούν να υιοθετηθούν χωρίς πολλή σκέψη. Όταν όμως ο αριθμός τους αυξάνεται μέσα στο σπίτι, αφού οι ιδιοκτήτες δεν στειρώνουν, οι απαιτήσεις γίνονται αφόρητες και δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος και χρόνος για όλα αυτά τα ζώα. Καταλήγουν φυσικά στον δρόμο.
  1. ΥΙΟΘΕΤΩ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΩ: Πολλοί θέλουν καθαρόαιμο σκύλο, οπότε αγοράζουν από διάφοραpet shops ή από εκτροφείς, στερώντας την ευκαιρία από κάποιο αδέσποτο να αποκτήσει σπίτι. Οι φίλοι δεν αγοράζονται όμως. Η νοοτροπία αυτή δυστυχώς δεν αλλάζει με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα αδέσποτα και να γεμίζουν τα καταφύγια.

  Πάντα συμβουλεύουμε και λέμε στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες ζώων, πριν υιοθετήσετε, να το σκεφτείτε σοβαρά και να λάβετε υπόψη σας ότι γίνεται λόγος για ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια. Δεν πρόκειται για κάποιο άψυχο λούτρινο αρκουδάκι, για μόδα ή για φύλακα σε κάποιο χωράφι, ούτε για δώρο Χριστουγέννων στα παιδιά σας. Πρέπει να γίνει η απαραίτητη έρευνα, να μάθετε για την στείρωση, για την εκπαίδευση κουταβιού/ενήλικου και για τις καθημερινές απαιτήσεις του ζώου. Να το χωρέσετε θεωρητικά στην ζωή σας και έπειτα αν είναι δυνατό και πρακτικά. Η πρόληψη και η πληροφόρηση είναι η καλύτερη λύση. Η εγκατάλειψη είναι η χειρότερη τιμωρία.